Relatietherapie

Relatietherapie is altijd zinvol als er in de partnerrelatie iets niet loopt, er wordt geen verbinding meer gevoeld of de verbinding is verstoord geraakt. Er is in ieder geval een probleem ontstaan waar jullie samen niet uitkomen.

Wanneer kies je voor relatietherapie?
Omdat jullie:

In een negatieve spiraal met elkaar terecht zijn gekomen en het is niet mogelijk om daar samen uit te komen. Je zit als het ware gevangen in het negatieve liefdeloze patroon dat tussen jullie ontstaan is. Met pijn, verdriet en eenzaamheid als gevolg.

Samen terug willen naar een liefdevolle verbinding. Waarin je elkaars behoeften weer kan zien, elkaar begrijpt en elkaar kan ondersteunen.

Aan het begin van een relatie een probleem tegen komen dat onoverkomelijk lijkt.

Een goede relatie wilt verbeteren. En je merkt dat het samen niet lukt.

Een soort APK van jullie liefdesrelatie willen. Want helaas komen mensen in relatietherapie als de nood heel erg hoog is en er al een enorme verwijdering is. Hoe eerder je een probleem signaleert waar jullie in vast lopen hoe makkelijker de weg terug is naar een liefdevolle relatie.

Tot de conclusie gekomen zijn dat de beste optie voor jullie uit elkaar gaan is en jullie willen dit zo goed mogelijk doen.


Er kunnen de volgende items spelen:
 • Tegenstrijdige of botsende relatiebehoeften
 • Een moeizame of destructieve communicatie
 • Wantrouwen en wrok
 • Verschillen in behoefte en beleving van seks
 • Andere normen en waarden
 • Verschil in het dealen met externe problemen
 • Persoonlijke problemen van een van beide partners
 • Uit elkaar groeien


Werkwijze

In de sessies bied ik veiligheid waarin beide partners hun kant van het verhaal kunnen vertellen. Er is nooit een ‘de schuldige’ aan te wijzen. Er wordt altijd gekeken naar de interactiepatronen die ontstaan zijn, wat daarachter zit en hoe we dit kunnen veranderen en helen.

 • Wanneer en waardoor zijn de relatieproblemen begonnen en hoe worden ze in stand gehouden?
 • Zijn er situationele en/of individuele factoren die de relatieproblemen versterken?
 • Hoe communiceren jullie met elkaar en hoe proberen jullie samen je problemen op te lossen?
 • Welke negatieve interactieve vicieuze cirkels spelen er tussen jullie, en in hoeverre hebben jullie inzicht in je eigen aandeel?
 • Wat zijn de sterke punten van de relatie? Wat houdt jullie bij elkaar?
 • Onderliggende gevoelens, behoeftes en verlangens helder krijgen. Hoe communiceren jullie dit met elkaar?
 • Relatieproblemen worden meestal door twee partners gecreëerd en in stand gehouden. Het kan soms lastig zijn het eigen aandeel in de problemen te leren herkennen.


In de praktijk wijzen partners vaak boos of teleurgesteld naar elkaar én vaak is het precies dat wat de verwijdering en de pijn veroorzaakt. 

Meestal hebben de partners een gevoel dat ze iets niet of te weinig krijgen van de ander. Dit gaan we ontrafelen en helen.

Ik werk met de EFT en haptotherapeutische relatiebegeleiding. 

In overleg gebruik ik alleen de EFT of alleen de haptotherapie of ik gebruik ze samen.

Wat is EFT?

EFT Emotional Focused Therapie EFT is een relatietherapie, ontwikkeld door dr. Sue Johnson in Canada. Zij heeft jarenlang onderzoek gedaan naar echtparen en heeft gezocht naar een effectieve manier om de verbinding te herstellen of te verbeteren. 


In de therapie verhelderen we de negatieve interactiepatronen die zijn ontstaan in je relatie. Sue noemt dat wel de 'dans' waardoor je wordt meegesleept. Dit negatieve patroon is het probleem geworden in je relatie. Een EFT therapeut begint met het ontrafelen van dit patroon en van ieders aandeel in die 'dans'. We kijken naar de logica in jullie stappen en zoeken naar de uitweg: de 'dans' is de gezamenlijke vijand, en niet je partner. Daarna wordt de aandacht gericht op de mogelijkheden van ieder van jullie om anders met jezelf en de ander om te gaan, waardoor genegenheid kan groeien en jullie wederzijdse liefde weer voelbaar wordt.

www.eft.nl

Hoe werkt haptotherapeutische relatiebegeleiding

Het kenmerkende van haptotherapie is, dat de problemen die binnen je relatie spelen tastbaar en voelbaar gemaakt worden. Op het gebied van voelen gaat het bijvoorbeeld over huidige gevoelens, maar ook onderliggende behoeftes en verlangens. Jullie kunnen gaan voelen en je bewust worden welk gedrag en/of beleving de relatie verstoort.


Het gaat over het herstellen van het vermogen om een liefdevol contact aan te gaan met je partner, door beter in contact te komen met eigen gevoelens, behoeftes en pijnpunten. Je leert beter wat je wilt en nodig hebt en leert dit op een effectieve manier met elkaar te communiceren.


Op het moment dat je werkelijk bewust wordt wat er achter een pijnlijk patroon ligt waar je met je partner in vast bent komen te zitten, heb je ook de mogelijkheid om het te veranderen. Vervolgens kijken we samen hoe je dit dan kan veranderen. 

Folder haptonomische relatiebegeleiding

relatietherapie Soest
Copyright ©2024 Haptotherapie Soest